Hoe bereid je je muur voor op behang?

De voorbereiding hangt af van het oppervlak en de kwaliteit van je bestaande muren. Als je muren glad zijn en geen gaten hebben die gevuld moeten worden door spijkers of schroeven, hoef je er alleen maar voor te zorgen dat ze schoon zijn. Maar sinaasappelhuid of afgebladderde oppervlakken vereisen meer voorbereiding. Volg onze checklist hieronder voor een geweldig resultaat.

  1. Voor een succesvolle installatie van je behang of fotobehang moet de ondergrond schoon, glad, stevig en droog zijn. Dit is vooral belangrijk voor Peel & Stick, dat niet geschikt is voor gestructureerde muren. Zorg ervoor dat er geen loszittend oud behang, verf of vuil is dat kan verhinderen dat het behang goed plakt.
  2. Verwijder oude spijkers, hangers of schroeven en vul de gaten en scheuren op.
  3. Schuur ruwe randen glad. Als er oud behang op de muur is aangebracht met overlappende randen, knip de randen dan weg voor een vlakke ondergrond.
  4. Maak de muren schoon met warm water en een spons. Gebruik een milde zeep of een schoonmaakmiddel dat is ontwikkeld voor verfvoorbereiding.
  5. Laat de muren ten minste 24 uur volledig drogen voordat je verdergaat. Zorg ervoor dat er geen plekken omhoog komen als ze vochtig zijn en dat ze niet uitrekken zodra ze droog zijn.
  6. Schakel de elektriciteit uit en verwijder de afdekplaten van alle stopcontacten en schakelaars.

Speciale gevallen

  1. Als je oude muur een donkere kleur of een sterk zichtbaar patroon heeft, raden we aan om deze in een neutrale lichte kleur te schilderen om ervoor te zorgen dat de muur niet doorschijnt waar de randen van de behangbanen elkaar raken. Er zijn speciale behangprimers die een mat oppervlak creëren met een beetje extra slip bij het verplaatsen en plaatsen van het behang tijdens de installatie. Deze primers maken het ook gemakkelijker om het behang later in volle banen te verwijderen met heet water en een spons.
  2. Als je muur oneffen is doordat de oorspronkelijke muur een textuur heeft, zoals afbladderen, sinaasappelschil of houtworm, raden we meestal aan om een voorstrijklaag of primer aan te brengen om het oppervlak te egaliseren, maar of dat nodig is hangt af van de ruwheid van de textuur en de esthetiek waar je voor gaat. Onze gids met textuurmuren vind je hier.

Neem contact met ons op

Als je nog vragen hebt over jouw specifieke muurtype en de voorbereiding die daarvoor nodig is, stuur ons dan een e-mail op [email protected].